onsdag 16 september 2015

Allt jag inte minns


Jonas Hassen Khemiri har kommit med en ny roman i höst, som vi på Guldhedens bibliotek har med som en av tre böcker i höstens läsprojekt ”Guldheden läser”. Romanen handlar om Samuel, men det är inte Samuel som berättar om sitt liv utan människor runt omkring honom som ger sin syn på händelserna.
Det är ett spännande sätt att berätta en historia om en människa, och från att i början ha fått en fragmentarisk bild av Samuel så växer han fram som karaktär för läsaren. Man sugs in i berättelsen om hur Samuel träffar Laide, och hur hans andra vänner reagerar och hur Samuel själv successivt förändras. Samuel är en intressant och sympatisk karaktär som studerade statsvetenskap för att kunna förändra världen, men hamnade på Migrationsverket. Men han har också lite udda sidor, som att han samlar på upplevelser i sin upplevelsebank, och inte riktigt får till en känsla av närvaro i livet. En dag på jobbet när han har kontakt med en tolk i ett ärende träffar han Laide och blir helt uppslukad av henne. De börjar träffas men får inte riktigt till en bra relation, men fortsätter att träffas under en tid.
Kanske är det kärleken till Laide, kanske är det Samuels önskan om att göra skillnad i världen som gör att han låter flyktingar i behov av skydd bo i sin mormors gamla hus. Något som i sin tur kanske blir en del i Samuels stora uppgivenhet eller förtvivlan.

Romanen Allt jag inte minns ger inga svar på läsarens frågor, utan sätter igång en hel radda med frågor och undringar och aningar om vad som verkligen hände. Men Allt jag inte minns är en fantastiskt stark läsupplevelse som borrar sig ner i samtiden och visar fram sidor hos tiden och människorna som inte alltid är så vackra. Så läs och njut av skönheten i berättandet och det vackra språket.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar