tisdag 28 april 2015

Stå i bredd:70-talets kvinnor, män och litteratur


http://www.gotlib.goteborg.se/search~S6*swe?/tSt{u00E5}+i+bredd/tstz~a+i+bredd/1%2C1%2C2%2CB/frameset&FF=tstz~a+i+bredd+++70+talets+kvinnor+mz~bn+och+litteratur&1%2C%2C2Stå i bredd är en väldigt intressant bok om 70-talet och dess litteratur. Det är roligt att få läsa om böcker som man läste då och att se dem i ett sammanhang. Ebba Witt-Brattströms fokus är på svensk litteratur och hon skriver om både kvinnors och mäns författande. Hon skriver t.ex. om Maja Ekelöf som gjorde succé med sin självbiografiska roman Rapport från en skurhink. Sen följer Marit Paulsen, Ulla Isaksson och Gerd Brantenberg, som också gjorde succé med sin bok Egalias döttrar som är en satir på det patriarkala samhället. Det är en bok som jag minns vände upp och ner på en del sätt att tänka hos mig själv.

Gerd Brantenberg beskrev ett matriarkat där kvinnan är normen och där även språket är förändrat, man blir dam, sjöman blir sjökvinna osv.  Gerd Brantenbergs roman har blivit en feministisk klassiker och sätts nu upp som teater, senast i veckan av konstkollektivet Döttrar som gästspelade i Göteborg med sin föreställning.
Det är många författare som Ebba Witt-Brattström tar upp i sin bok och jag kan inte räkna upp alla, men jag vill i varjefall nämna Kerstin Thorvall, Suzanne Brøgger, Ulf Lundell, Gun-Britt Sundström, Märta och Henrik Tikkanen, Kristina Lugn, Mare Kandre och många fler.

Stå i bredd är en bok som för mig väcker lusten att läsa om många av de romaner jag läste på -70-talet och att även läsa de som jag inte läste då. Och de flesta av de romanerna finns att låna på biblioteket.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar