tisdag 3 mars 2015

Pojken med guldbyxorna


Ella Lemhagen som har gjort så många fina filmer för barn och ungdomar har tagit sig an klassikern Pojken med guldbyxorna, som skrevs av Max Lundgren och tidigare har visats som TV-serie. Men här är det nutid även om det förekommer vissa blinkningar tillbaka till -70-talet.
Handlingen är i korthet att Mats lämnas av mamman och måste bo hos pappan istället. Han är en journalist som drar sig fram på små frilansjobb och har dålig ekonomi. I början är deras relation ansträngd, Mats tycker att han aldrig brytt sig om honom., men relationen förbättras när pappan anstränger sig för att vara en bra förälder.

Mats och hans kompis blir av med sina kläder när de är i hamnen och badar, och Mats hittar ett par byxor som han tar på sig istället för sina egna. Det visar sig sedan att byxorna är magiska och att han kan plocka fram sedlar ur fickorna, från början hundrakronorssedlar sedan högre belopp. De börjar handla allt de drömt om och strör pengar omkring sig. En tjej som jobbar tillsammans med dem på kyrkogården får reda på hur de fått tag i så mycket pengar, och det blir ett möte som gör att de tänker om och börjar fundera på varifrån pengarna kommer.
Pojken med guldbyxorna är en ungdomsroman, men den här filmatiseringen tycker jag man ska vara ganska vuxen för att se. Den är väldigt spännande och det förekommer en hel del våld. Men jag tycker också att det är en väldigt bra film som ifrågasätter vårt konsumtionssamhälle.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar