onsdag 4 februari 2015

Engelsforstrilogin

Är du beredd att låta din vardag slukas upp av ett läsande som nästan inte går att stoppa? Själv upptäckte jag hur resten av livet fick ”stå på vänt” medan jag fullständigt försjönk i dessa tre bladvändare. Tycker det är extra roligt med böcker som fungerar så bra över generationsgränserna som de här gör. Cirkeln, Eld och Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren är utgivna som ungdomsböcker men fungerar lika bra för vuxna läsare.

Engelsfors är en småstad någonstans i Sverige, omgiven av djupa skogar där det händer att människor går vilse och försvinner. En natt förs sex tonårstjejer på ett oförklarligt sätt till den nedlagda folkparken. De känner inte varandra, och de vet inte hur de hamnat där. Men de kommer att upptäcka att de har ett gemensamt uppdrag och att de är beroende av varandra för sin egen och för världens överlevnad. Det förflutna vävs ihop med nuet, de levande möter de döda.

Serien har givits ut i över 30 länder och har blivit en succé bland läsare och kritiker. Första boken Cirkeln nominerades till Augustpriset för bästa barn och ungdomsbok 2011. Vid Augustgalan 2011 presenterade John Ajvide Lindqvist Cirkeln med bland annat dessa ord: ”Det handlar om gruppdynamik, om identitet och om att förstå sin plats i världen. Det handlar, som alla bra böcker, om hur man hanterar det besvärliga projektet att bli människa tillsammans med andra människor”.

Om du tycker om böckerna har du nu också möjlighet att se den första av dem som film. Cirkeln har biopremiär den 18 februari, det ska bli spännande att se om den håller samma klass som boken.

Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar