tisdag 24 februari 2015

No och jag

En av vårens läsecirkelböcker är No och jag av Delphine de Vigan. Det är den första av hennes böcker som översatts till svenska, men det har även kommit tre böcker till av henne. I Frankrike har No och jag hittat ut till en stor läsekrets och den har även filmatiserats. Det är bara att hoppas att filmen även kommer hit till Sverige.

Huvudpersonen i romanen är Lou, en trettonårig tjej som inte har det så lätt vare sig i skolan eller hemma. Hennes mamma har en djup depression och sitter hela dagarna apatisk i en fåtölj. I skolan är Lou den duktiga men har svårt att finna sin plats bland sina jämnåriga. Lou tycker inte om att hålla föredrag i klassen men när hon säger att hon vill prata om hemlöshet hos unga i Paris får hon bekräftelse från både klassen och läraren. Hon börjar träffa No,  som lever på Paris gator, för att intervjua henne om hur det är att leva som hemlös. De kommer allt närmare varandra, och hittar en slags gemenskap trots deras väldigt olika situationer. Mötet med No förändrar både Lou och hennes familj.

Det här är en roman om inte blundar för svåra och tunga ämnen, men trots det är den skriven på ett humoristiskt och lätt sätt. Som läsare blir man väldigt gripen av historien och i läsecirklarna har den väckt mycket tankar och diskussioner.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar