fredag 27 februari 2015

Allt är vind


En av böckerna i vårens franska läsecirkel är Allt är vind av J-M. G le Clezio. Det är en roman som kräver en hel del av sin läsare, men alla utom en person i läsecirkeln tog sig igenom romanen och de tyckte också att den var fascinerande, och att det gav mycket att läsa den. Man fick lära sig mycket om Frankrikes historia och man fick reda på en hel del spännande detaljer som man inte kände till innan.
Allt är vind är en roman som rymmer mycket, den är fylld av olika personer och handlingar i olika tidsplan. Ett plan utspelar sig på 1960-talet i Frankrike, England och Mexiko. Ett annat plan utspelar sig på slutet av 1700-talet och den franska revolutionen, och Mauritius. Ett tredje plan utspelar sig på Mauritius och handlar om slaveriet.
Den franska titeln är Révolutions och vi i läsecirkeln kom fram till att det kanske säger mer om romanen än den svenska titeln Allt är vind. Samtidigt speglar med svenska titeln romanens känsla av flyktighet och förgängelse.
 Romanen handlar om olika utsatta grupper och uppror, som studentupproret i Frankrike 1968 och i Mexico, slavuppror i Mauritius och franska revolutionen. Men allt berättas utifrån en person och en släkthistoria. På slutsidorna knyts berättelserna samman och det förflutna möter nutiden.

Allt är vind är en helt fantastisk roman, som man ska läsa långsamt och ge tid och samtidigt njuta av det fantastiskt vackra språket och underbara formuleringar som glimmar till då och då.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar