tisdag 30 december 2014

Husmoderns död och andra texter


Sara Danius som skrivit essäsamlingen Husmoderns död är professor i litteraturvetenskap på Stockholms Universitet och kommer 2015 att efterträda Peter Englund som Svenska akademins ständige sekreterare. Hon har nu kommit med en ny essäsamling med texter, en del publicerade tidigare i DN.
Hon har ett alldeles eget sätt att skriva om litteratur där hon sätter texten i ett sammanhang som gör att man upptäcker helt nya saker. I texten Husmoderns död jämför hon olika årgångar av Vår kokbok, och det blir till en studie i hur samhället har förändrats från 60-talet tills idag. Hon jämför ett recept på hur man lagar till ål, och i den förstas utgåvan  går man noga tillväga och börjar med hur man bäst dödar och flår ålen. I senare utgåvor har de delarna helt fallit bort och i den senaste upplagan finns inte ens receptet med.

Men hon skriver inte bara om kokböcker utan tar upp många av de stora författarna, tex liknar hon Marcel Prousts romankonst med hur man gör en majonnäs och hon skriver om Tomas Tranströmers rumslighet och hans uppväxtkvarter på söder i Stockholm.
Jag som inte är så förtjust i att läsa om böcker blir helt lycklig av hennes texter. Det här är en bok som alla som gillar litteratur inte får missa, det är otroligt intelligent och roligt skrivet om litteratur och text.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar