onsdag 5 november 2014

Skymningslandet av Marie Hermanson


 
Marie Hermansons nya roman Skymningslandet handlar om Martina som jobbar som vikarie på ett Hotel. Ett jobb som är både osäkert, stressigt och lågt betalt. En dag får hon nog och säger upp sig, när hon inte heller får ha kvar lägenheten hon hyrt i andra hand tänker hon att hon får flytta hem till sina föräldrar igen. När hon kommer dit finns inte hennes rum kvar, det har blivit till ett större vardagsrum.
På väg därifrån träffar Martina en gammal kompis Tessan som berättar att hon jobbar på en herrgård åt en gammal dam. Martina som är i desperat behov av både någonstans att bo och ett  jobb följer med.
Den gamla damen Florence som äger herrgården Glimmenäs lever i en fantasivärld där tiden stannat på 1940-talet. Hon tycker om Martina och anställer även henne. Martina och Florence spelar med i Florence fantasiliv, och de får någonstans att bo och en liten lön. En kväll träffar de två killar som är i ungefär samma desperata situation som de själva och de följer med till Glimmenäs. Det är början på händelser som sedan får en alltmer destruktiv vändning.

Jag tycker att man kan läsa romanen om ungdomars situation idag och vad som skulle kunna hända när det inte längre finns några möjligheter kvar i samhället. Det är samtidigt en stark kritik mot föräldragenerationen som lever sitt trygga liv och inte alls förstår de ungas situation.
I hela romanen ligger det en underton av mörker och den är både spännande och lite mystisk som Marie Hermansons romaner brukar vara.

Skymningslandet är en av böckerna i bibliotekets läsprojekt ”Guldheden läser”, och kan lånas på snabblån på tio dagar.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar