måndag 27 oktober 2014

Jag heter inte Miriam


En av böckerna i årets Guldhedenläser-projekt är Majgull Axelssons roman Jag heter inte Miriam. Romanen handlar om Miriam, som berättar sin historia genom återblickar. I romanens nutid samlas familjen för att fira Miriams 85 årsdag. Ingen vill veta något om Miriams förflutna och den tid som hon tillbringade i Auschwitch och Ravensbruck. Camilla som är Miriams barnbarn är den enda som intresserar sig för sin mormors förflutna.
Som läsare får vi följa Malika som hon egentligen hette från de fruktansvärda erfarenheterna i nazisternas koncentrationsläger till hur hon hamnade som hemmafru i Nässjö. Det är en oerhört stark skildring om de fasansfulla händelserna under andra världskriget, och samtidigt handlar det om hur det var att vara rom i Sverige efter kriget.
Majgull Axelsson har lyckats gestalta Miraima erfarenheter på ett trovärdigt och enormt starkt sätt. Jag heter inte Miram är en bok som alla borde läsa.

Det är fortfarande lång kö på bibliotekens treveckorslån av romanen. Men i Guldhedenläser projektet har vi några böcker som det är tio dagars utlåningstid på, så kom in och se efter ifall någon bok finns inne.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar