torsdag 9 oktober 2014

Det 19:e Fabergéägget


Det 19:e Fabergéägget av Claes Ericson är en spänningsroman som utspelar i Ryssland på två parallella plan, dels i dagens Ryssland och dels i början av 1900-talet under tiden för ryska revolutionen.

Under ryska inbördeskriget får den oansenlige bankmannen Ivan Skuratov ett uppdrag som med fara för hans eget liv ska föra honom ut på en lång resa genom krigets Ryssland. Han ska föra tsarfamiljens 19:e Fabergéägg i säkerhet - det mest fantastiska och dyrbara av dem alla. Men ju längre Skuratovs resa för honom genom revolutionens ryssland desto mer börjar han tvivla på sina ideal. Nästan hundra år senare reser svensken Astor Kragh till Moskva för att begrava sin mor i hennes födelseland.  Det visar sig då att han är släkt med en okänd hjälte som kämpade på den vita sidan, för tsarfamiljen, under inbördeskriget. Kragh börjar forska i vad som egentligen hände och vart det ovärderliga kejserliga Fabergéägget tog vägen. Ett sökande han inte är ensam om…

Det är en fascinerande berättelse som är svår att släppa innan den är färdigläst. Författaren ger både inblick i Rysslands historia, och ger bilder av dagens ryska samhälle. Att Claes Ericson kan sitt ämne syns uppenbart. Han har tidigare skrivit ”Oligarkerna – Om snabba pengar och förgänglig makt i kapitalismens Ryssland.”

Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar