torsdag 17 april 2014

Psyksnack!


Stephen Briers som själv är psykolog granskar myterna i självhjälpslitteraturen i boken Psyksnack!Boken är indelad i 22 kapitel och varje kapitel granskar en myt, t.ex roten till dina problem är dålig självkänsla, eller du måste släppa loss dina känslor, eller emotionell intelligens är det som räknas.
Briers är kritisk det ytliga sättet som självhjälpsböckerna inriktar sig på att hjälpa människor att må bättre eller lösa problem. Han menar också att ibland är dessa myter rent felaktiga och det finns ingen forskning alls som de grundar sig på. Grunden i de flesta självhjälpsböcker är att man inte duger som man är utan man hela tiden ska förändra och förbättra sin personlighet, vilket sätter press på människor och kan få dem att må dåligt.

Att t.ex sträva efter att få bättre självkänsla menar Briers kan vara direkt skadligt, och egenkärlek kan rättfärdiga själviskt och hänsynslöst beteende. Istället bör man lyssna till sina tankar om missnöje med sig själv och försöka göra bättre ifrån sig.

Boken Psyksnack är både väldigt befriande och intressant, och jag tror att många som matats med självhjälpsmyterna skulle må bra av att läsa den.
Maria

2 kommentarer:

  1. Låter som en mycket intressant bok, tack för tipset!

    SvaraRadera
  2. Roligt att du blev intresserad av boken, den är verkligen läsvärd.

    SvaraRadera