tisdag 29 april 2014

Inventering av Erland Loe


Romanen Inventering av Erland Loe är en tragikomisk berättelse om poeten Nina som är medelålders och inte riktigt har lyckats få erkännande för sin poesi. Hon känner sig misslyckad och ångrar att hon inte gjorde något annat av sitt liv, något där hon fått en vanlig lön och pension.
Romanen utspelar sig den dagen när Ninas nya diktsamling ska komma ut. Hon har skrivit en finstämd betraktelse över Bosporen och förväntningarna är höga på hennes återkomst efter att hon inte har publicerat något på länge. Nina är nervös på vad kritikerna ska skriva. När hon varit vaken flera timmar och väntat ringer äntligen förlagsredaktören och berättar för henne att det nog blev en hel del negativ kritik. Han försöker säga det till henne på ett skonsamt sätt, men när också hon får reda på att hennes uppläsning blivit inställd tar hon saken i egna händer. Hon söker upp den ansvarige på bokhandeln för att ta reda på sanningen. Besöket slutar med katastrof, men Nina låter sig inte stoppas. Hon söker även upp en av recensenterna.
Inventering är en absurd och rolig roman med en besk underton. Alla som skriver kritik borde läsa romanen och alla andra också för den delen.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar