tisdag 25 mars 2014

Kejsarn av Portugallien


 
Till senaste gången vi sågs i klassiker-läsecirkeln skulle vi bl.a läsa Kejsarn av Portugallien av Selma Lagerlöf. Jag har läst den ett par gånger tidigare men blev fortfarande fängslad och rörd av den fina skildringen av kärlek mellan pappan och sin dotter. Boken handlar om den fattiga Jan i Skrolycka som blir så lycklig när han och hans frus dotter Klara Gulla föds. Från att ha varit ingen blir han någon och får en helt annan stolthet och ser på sig själv på ett nytt sätt.

När det blir nya ägare på gården, som torpet från början hört till, ställer den nya ägaren krav på att Jan och Katrina ska betala en stor summa pengar för att få ha torpet kvar. Eftersom de inte har så mycket pengar så erbjuder sig Klara Gulla att resa till Stockholm för att tjäna ihop beloppet till sina föräldrar. Men det går inte bra för henne i storstan, utan hon hamnar i dåligheter. Hon lyckas skicka pengar till föräldrarna så de kan ha torpet kvar men hon kommer inte tillbaka till hemmet. Jan orkar inte bära det som hänt hans dotter utan flyr in ett fantasiland där han är kejsare över riket Portugallien och där Klara Gulla är kejsarinna.

Romanen är en fascinerande historia och samtidigt en bild av hur det kunde vara i Sverige i mitten av 1800-talet. Det är tydligen också så att Selma Lagerlöf använt sig av en sann händelse till grund för sin roman, "kejsarn" har levt i en liten by i Värmland.
Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar