tisdag 4 mars 2014

Kejsarn av Portugallien


http://encore.gotlib.goteborg.se/iii/encore/record/C__Rb1759189__Skejsarn%20av%20portugallien__P0%2C1__Orightresult__X5?lang=swe&suite=pearlKejsarn av Portugallien är en av böckerna vi ska lösa till nästa bokcirkel. Det är en gripande nästan sagoaktig berättelse om en far och hans kärlek till sin dotter. Jan Andersson som fadern heter är en fattig torpare som bor i Skrolycka. Han känner sig värdelös och långt ner i samhällets hierarki. Men när han och frun Katrina får dottern Klara Gulla känner han sig lycklig och växer som människa. Selma Lagerlöf berättar om den lilla familjen i Skrolycka som har det fattigt men ändå lever ett lyckligt liv, tills den nya brukspatronen kommer till det lilla torpet och kräver betalning för deras stuga. Det förändrar hela familjens liv och de har ingen möjlighet att betala det som brukspatronen kräver. Då erbjuder sig Klara Gulla att lämna familjehemmet och åka till Stockholm för att jobba ihop pengarna.
Klara Gulla lyckas rädda stugan men föräldrarna får på omvägar höra att hon hamnat i dålighet i Stockholm. Detta blir för mycket för pappan som går in i en fantasivärld.
Selma Lagerlöf har en förmåga att skildra Jans smärta så att den kryper under huden på läsaren. Detta är en fantastisk roman om hur det är att vara människa och hur viktig kärleken är för alla människor.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar