onsdag 8 januari 2014

Americanah


Chimamanda Ngozi Adiche har tidigare skrivit romanen Lila Hibiskus som kom ut 2003, En halv gul sol 2006 och novellsamlingen Det där som nästan kväver dig som kom 2009. För alla hennes böcker han hon fått fin kritik. Senaste romanens titel  Americanah syftar på de som flyttar från Nigeria till USA för att studera och som sedan kommer tillbaka med helt andra erfarenheter och sätt att se än de som stannat kvar i Nigeria.
Romanen handlar om Ifemelu och Obinze som träffas och blir förälskade i varandra i Nigeria. Båda vill flytta från Nigeria och studera utomlands, men det är Ifemelu som får ett stipendium till ett universitet i USA. De skiljs åt och Ifemelu får det svårt på flera sätt i USA. Stipendiet täcker en del av kostnaderna för studierna men hon behöver mer pengar för att också kunna betala hyra och köpa mat. Mötet med USA blir inte riktigt som hon tänkt sig, det blir svårt att hitta jobb och hon upptäcker att hon betraktas som svart och afrikan, något som hon inte tänkt på när hon levde i Nigeria. För att dela med sig av sina erfarenheter börjar hon skriva en blogg.

Berättelsen om Ifemelu rör sig på olika tidsplan, och varvas med Obinzes erfarenheter av sitt liv i England. Som läsare får vi också läsa korta avsnitt ur Ifemelus blogg. Det är en omfångsrik roman, att läsa den är som att kliva in i någon annans liv och befinna sig där länge. Det är också ett flödande språk och en medryckande berättelse.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar