tisdag 5 november 2013

Morfar skrev inga romaner


Morfar skrev inga memoarer är en av årets "Guldheden läser" böcker. Vi har köpt in flera exemplar och det är10 dagars lånetid på böckerna.

I romanen  är det Gustav Fridolin som berättar om sin morfar. Man får följa Gustav, som även morfadern hette, från sin barndom i ett arbetarhem i norra Skåne till sin ålderdom.
Gustav lämnades bort av sina föräldrar och växte upp hos sin mormor och morfar, något som han hela livet kände en stor tacksamhet inför. Hemmet var kärleksfullt men på bygden blev han retad för att han var fosterbarn. Några år av sin barndom var han också sjuk men p.g.a. att han var fosterbarn så fick han ingen hjälp. Läkaren ställde diagnosen Engelska sjukan och någon behandling fanns det inte pengar till. Men efter något år blir Gustav bättre igen och kan fortsätta i skolan. Han passar inte riktigt in bland sina bröder men han hittar ett jobb i en butik och där trivs han och känner att han gör nytta. I romanen får man sedan följa Gustav hur han lämnar Göinge för att söka jobb i Malmö. Där får han ett jobb som expedit i en klädaffär och träffar så småningom Ingrid som han gifter sig med.
Morfar skrev inga romaner är en intressant skildring av ett människoöde och samtidigt en skildring av hur Sverige förändras från att ha varit ett klassamhälle till att bli ett samhälle där alla har möjligheter att leva ett bra liv.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar