fredag 23 augusti 2013

Intressant läsning om kvinnor i Egypten


Med tanke på oroligheterna i Egypten tyckte jag att det kan vara extra intressant att läsa en egyptisk författare som Nawal El Saadawi. Saadawi är feminist och mycket kritisk till regimen i sitt hemland. Hon har också vid flera tillfällen fängslats p.g.a. sitt skrivande. Den stulna romanen kom ut 2008 och på svenska 2010, och är den senaste av hennes romaner. Boken är starkt kritisk till kvinnors situation inom islam och handlar om Bodour som är litteraturkritiker men i hemlighet skriver på sin hemliga roman. Hon jobbar med litteraturkritik och gillar inte sitt jobb, och inte heller sin man som hon lever tillsammans med i ett kallt och falskt äktenskap. Hon plågas samtidigt av minnen från en ungdomskärlek som regimen dödade och deras barn som hon övergav. Istället fick hon en dotter som är som hon själv och lever ett privilegerat men hycklande liv.

Vi får också möta dottern som hon övergav, Zina, som trots att hon haft en svår och fattig uppväxt lyckas utveckla sin konstnärlighet och blivit en känd sångerska.

Romanen är som en saga där olika berättare flyter ut och in i varandra, samtidigt som den är en svidande kritik av samhället.  Jag tyckte att jag genom att läsa Den stulna romanen fick lite mer förståelse för vad som ligger till grund för händelserna i Egypten. Det är ju en roman, men en roman kan ju föra fram en annan, djupare bild av hur det är att leva i ett samhälle.
Så läs och jag tror att ni blir både förvånade och upprörda.
/Maria

2 kommentarer:

  1. Jag har läst en jättebra bok! Den heter How to exterminate stupidity Or the art of not justifying anything at all. Den motbevisar helt varje tanke på att dumheterna som förstör världen skulle bero på en oföränderlig "mänsklig natur", och visar att det faktiskt finns hopp! Det viktigaste är att sluta med ursäkter. Den lägger även fram många bra förslag på hur förändringen ska kunna genomföras i praktiken. Som en extra bonus visar boken även att samma principer som kan ställa om hjärnan från dum till smart också kan förbättra hälsan i övrigt. Denna fantastiska bok går att beställa för bara 149 kronor genom http://litenupplaga.se/1198

    SvaraRadera
  2. Har du läst how to exterminate stupidity? Det har jag med. Och jag håller med, boken är verkligen jättebra och jätteviktig. http://litenupplaga.se/1198 är verkligen en jätteviktig länk! Den viktigaste i hela världen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera