onsdag 15 maj 2013

"Dina brev lägger jag under madrassen": en brevväxling 1971-2002


Det hela börjar med ett vildsint brev till Astrid Lindgren från en tolvårig flicka som glödande hett önskar få rollen som Fideli i filmatiseringen av Gunnel Lindes ”Den vita stenen".
Under sitt arbete med att ordna Astrid Lindgrens arkiv, upptäckte Lena Törnqvist i Kungliga bibliotekets arkiv en dittills okänd brevväxling mellan en ung flicka, Sara, och Astrid Lindgren.
Brevväxlingen börjar som sagt med att Sara, då tolv år, skriver till Astrid och ber om hjälp att få rollen som Fideli i filmatiseringen av Gunnel Lindes ”Den vita stenen”.  Saraflickan är övertygad om att hon skulle bli perfekt som Fideli.
Det skulle komma att bli en brevväxling på cirka 80 brev mellan Astrid och Sara mellan åren 1971 till 2002. Sara är en stark och stökig och skör tjej som inte har det lätt i livet. Det är rörande att få följa resan genom åren med Sara och Astrid, och roligt! Jag förundras över hur klok Astrid Lindgren är, med vilken kompromisslöst god, råärlig och respektfull röst hon möter Sara i hennes intensiva växlingar i livet.  Det är lika imponerande att få läsa Saras rappa brev till Astrid, hon har ett språk och ett sätt att reflektera över tillvaron som inte många i hennes ålder kan visa prov på.
Astrid sägs ha haft som tumregel att alltid svara på barns brev till sig, men aldrig med mer än ett enda svar.  Det är lätt att förstå att breven mellan Astrid och Sara fortsatte flöda genom åren. Och det är en fröjd att få ta del av samtalet som pågår mellan de båda.
"Dina brev lägger jag under madrassen": en brevväxling 1971-2002. Av Astrid Lindgren och Sara Schwardt.
Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar