torsdag 10 januari 2013

Det dyrbara

Det dyrbara av Linn Ullman är en på samma gång spännande berättelse och en fin skildring av en familj som håller på att falla samman. Jon och Siri är gifta och har två barn, den levnadsglada Liv och Alma som det blir alltmer problem med. Jon och Siris äktenskap är krisartat, Jon träffar systematisk andra kvinnor som en flykt från sin skrivarkramp. Siri misstänker hela tiden sin man men hittar inga bevis. För att Siri ska kunna arbeta och Jon kunna skriva skaffar de en barnflicka över sommaren, när de bor vid havet i Siris mammas stora hus. För att glädja mamman ordnar Siri en trädgårdsfest till hennes sjuttiofemårsdag, en fest som mamman inte vill ha. I protest börjar mamman dricka igen efter att ha varit nykter i tjugo år. Dagen efter festen är barnflickan Mille försvunnen.

Händelserna berättas i olika perspektiv genom de olika gestalterna med massor av återblickar på Siris barndom, mammans liv och andra händelser i familjen.

Det dyrbara är en mycket bra och välskriven roman, en sådan roman som man känner sorg när man läst den till slut, en bok som man inte vill skiljas ifrån.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar