onsdag 12 december 2012

Varför vara lycklig när man kan vara normal?

Oj, vilken fantastiskt bra självbiografi Jeanette Winterson skrivit. Jag som vanligtvis tycker att självbiografier mest är ett uppräknande av olika händelser i den skrivande personens liv, blev glatt överraskad. Varför vara lycklig när man kan vara normal? Handlar om Jeanette Wintersons liv men hon sätter sitt liv i ett större sammanhang där existentiella frågor får stor plats liksom hur hon hittade till böckerna och läsandet. Dessutom är det skrivet med en massa humor.

Den som läst Det finns annan frukt än apelsiner, som är hennes debutroman, känner igen en del, hur hon blev adopterad av Mrs Winterson som var fanatiskt kristen och ganska galen, och hur hon försökte styra Jeanette. Böcker var förbjudna, så hon smygläste och gömde pocketböcker under madrassen, när mamman sedan kom på detta gjorde hon ett bokbål på gården. När hon inte fick ha böcker i sin fysiska form, sparade hon dem inom sig och tänkte att hon måste skriva sina egna böcker.

När Jeanette blev förälskad i Janey kastade mamman ut henne, och hon fick bo i bilen. För att få ihop pengar till mat och böcker jobbade hon när hon inte var i skolan eller i biblioteket. I biblioteket läste sig systematiskt igenom skönlitteraturen från A-Z. När en av lärarna fick reda på hur hon levde fick Jeanette bo i hennes extrarum. Men alla motgångar som Jeanette upplevde kuvade inte henne, utan hon hittade kreativa lösningar på problemen, och så småningom hittade hon till det liv hon ville leva.

/MariaInga kommentarer:

Skicka en kommentar