tisdag 5 juni 2012

Att bli gammal i Sverige

En av mina kollegor rekommenderade den här boken till mig, och den var verkligen tänkvärd samtidigt som man känner igen mycket.

Så dödar vi en människa handlar om författaren Stefan Gurt och hans föräldrar. Man får följa med i glimtar från barndomen ända till pappans och mammans sista tid i livet. Samtidigt som Stefan Gurt berättar så får man också ta del av hans tankar kring det som händer och samhället runtomkring. Det blir en jobbig när pappan blir alltmer förvirrad och inte riktigt klarar att ta hand om sig själv. Tillslut får han en plats på ett demensboende som ser idylliskt ut och ligger fint vid vattnet. Men istället för att det blir en hjälp för pappan så rasar han i vikt, får tunga mediciner som gör att han blir ännu mer förvirrad och till slut inte går att känna igen.

Det är en sorglig bild av svensk åldringsvård som man få ta del av, men Stefan Gurt ger ett vidare perspektiv och menar att hela samhället är delaktiga i det som sker genom att vi inte bryr oss om de äldre, utan mest ser dem som något som är jobbigt och som stör oss i våra stressade liv. Jag tycker egentligen att alla borde läsa den här romanen, men förhoppningsvis öppnar den ögonen på några.

/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar