torsdag 12 april 2012

Odling i staden


Drömmer du om att odla men bor i en stad och saknar egen trädgård, då ska du läsa boken Gatsmart odling av Ulrika Flodin Furås. Här får du tips på olika sätt att odla som att använda fönsterbrädorna i lägenheten, balkongen, odla på en kolonilott eller kollektivodling. Hon skriver att odlingsintresset har exploderat och många vill kunna odla sina egna grönsaker. Följden av detta är att det växer fram kollektivodlingar, som är en form av gerillaodling där man helt enkelt börjar odla på en bit mark som inte använts till något. På Hisingen i Göteborg finns projektet Stadsjord som börjat odla på en övergiven bensinmack. Jorden är förorenad men man odlar i pallkragar och säckar. De som bor i området har också små minilotter där de får odla. På caféet serverar man av det som odlas på platsen.

Likanande odlingar finns i många stora städer. Vid Hornstull i Stockholm odlar de boende kollektivt på hustaken, i Paris förekommer många odlingprojekt där boende gått samman och startat kollektiva små odlingar.

Gatsmart odling är en vacker bok och väldigt inspirerande, man får också tips på hur man ska göra för att lyckas med sin odling. Den avslutas med en länksamling för den som vill söka vidare.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar