torsdag 26 april 2012

Italien långt ifrån turiststråken

Stål är en skildring av människorna i en liten italiensk stad som lever i skuggan av det stora stålverket. Havet finns där och Elba ligger som en glittrande och lockande pärla några kilometer ut från kusten. Men trots närheten blir Elba en dröm för människorna, deras liv kretsar kring stålet och levs i det slitna höghusområdet.

Berättelsen befolkas främst av två familjer där de bägge tonårsdöttrarna är vänner. De har varandra i en värld som inte är lätt att leva i, de bägge papporna är långt ifrån någon idealbild av pappor, Annas pappa blir avskedad på stålverket, spelar bort pengar och hamnar i kriminalitet för att lösa familjens ekonomiska problem. Francescas pappa är en tyrann och misshandlar både frun och dottern. Mammorna är beroende av sina män och vågar inte lämna dem trots att de då förmodligen skulle få ett bättre liv. Anna och Francesca har hållit ihop sedan de var små och står varandra väldigt nära, men när Anna träffar Mattia och börjar i en annan klass öppnas en avgrund mellan dem.

Det här kanske låter tungt men samtidigt som romanen handlar om svåra situationer så berättas det med humor och med ett fint språk. Det är också intressant att få en bild av ett annat Italien, ett Italien långt från klichéerna.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar