torsdag 1 mars 2012

När natten faller


Michael Cunningham är mest känd för att han skrivit romanen Timmarna som kom på svenska 2000. Han fick Pulitzerpriset för Timmarna och den har också filmats med Nicole Kidman i huvudrollen, en fantastisk film förövrigt.

När natten faller är hans senaste roman, och här får man träffa Peter Harris som är konsthandlare i New York. Han lever tillsammans med sin fru Rebecca som han älskar, även om förhållandet mest går på rutin. Deras dotter har flyttat ifrån New York och vill inte ens prata med sin pappa. Peter känner sig misslyckad som pappa och livet med konsten upplever han som lite avsomnat och mest en jakt för att lyckas knyta till sig de framgångsrika konstnärerna. Passionen i hans liv har slocknat, och när Rebeckas problemfyllda men vackra lillebror kommer på besök ställs allt på sin spets.

När natten faller är en intressant och kritisk skildring av konstlivet, New York och relationer. Cunningham lyckas verkligen förmedla hur det kan vara att leva i storstaden, man känner sig förflyttad till ett kallt och cyniskt New York.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar