tisdag 20 mars 2012

Maken: en förhållanderoman


Maken av Gun-Britt Sundström kom ut första gången 1976, sedan har den kommit i nya upplagor flera gånger. Nästa gång vi träffas i läsecirkeln ska vi prata om den.

Jag läste den när den kom och tyckte mycket om den, men det är intressant att se att den idag inte alls gör samma starka intryck på mig. Den är en intressant tidsskildring och man får en inblick i studentvärlden på 1960-talet men förhållandet mellan Martina och Gustav som är bokens nav, skulle ha kunnat komprimeras en hel del tycker jag. Visserligen tar den upp intressanta frågor om kärlek och förhållanden men det blir mycket upprepningar.

Romanens berättare är Martina och hon berättar om förhållandet till Gustav som inte riktigt vill bli bra, när de är tillsammans retar sig hon mest på honom och vill vara själv och när Gustav söker sig till någon annan längtar hon efter honom och vill ha honom tillbaka. Martina tänker mycket och analyserar kärleken men kommer inte fram till någon lösning. Hon vill inte heller ge upp sin frihet att träffa andra.

Jag ser verkligen fram emot att prata om boken med de andra i läsecirkeln och höra vad de tycker.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar