tisdag 28 februari 2012

Mindfulness på jobbet


Det har kommit en ny bok om mindfulness som fokuserar på hur man kan använda sig av mindfulnesstekniker på arbetsplatsen. Mindfulness på jobbet är en bra fortsättningsbok, om man t.ex har läst Mindfulness i vardagen som jag tidigare skrivit om här på bloggen, och vill lära sig lite mer är den här boken perfekt. Boken börjar från början med att man går igenom de sju mindfulnessattityderna; att inte döma, tålamod, nybörjarsinne, tillit, inte sträva, acceptans och att släppa taget. Sedan går man sedan vidare till olika kapitel om hur man kan tillämpa mindfulness i arbetslivet.

Grunden i mindfulness är att vara här och nu, nuet är det enda vi har, och det är vikigt att vi tar tillvara på det. Genom meditation och andningsövningar kan man öka sin förmåga att vara närvarande. Man har visat i undersökningar att meditation gör att hjärnbarken blir tjockare och därmed blir man smartare, det har också visat sig att personer som mediterar blir mer empatiska och medkännande.

Mindfulness är också bra att använda sig av för att hantera stress, att istället för att planera så mycket framåt och tänka på det som har varit ska man försöka vara i nuet. Det är ofta tankarna som skapar upplevelsen av stress.

Boken är trevligt upplagd med fin layout, det enda som jag saknar är en CD-skiva med avlappningsövningar.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar