måndag 30 januari 2012

Samhällskritiska serier


Liv Strömquist senaste seriealbum är om möjligt ännu vassare än det som kom innan, Prins Charles känsla. Ja till Liv! Är uppdelad som en ABC-bok och går igenom alla bokstäverna i alfabetet. På A skriver hon roligt och kritiskt som Arbetslinjen och moderaterna. Formen är en föreläsning som hålls på 3000-talet och olika moderatforskare har samlats för en konferens. Riktigt roligt är det! Så här låter det när man ska förklara att man faktiskt hittat en målad tavla av en moderat, den enda kulturyttring som kan tillskrivas moderaterna.

” Jag tror att svaret finns i namnet på tavlan ”Arbetslinjen”. Arbetslinjen var ett tankesystem som byggde hela moderaternas verklighetsuppfattning. Hela deras perception kretsade kring detta begrepp. Vi har sedan tidigare starka belägg för att MUF:are nått religiös extas genom att rytmiskt föra sig till kampanjlåtar som t.ex. ”Sverige jobbar” från 2010.”

Och så fortsätter det genom hela alfabetet med kapitel som Barn, Eva Braun, Klassamhället, Tröttsamma typer, Offerkofta, Pappa och mycket, mycket mer. Det är samtidigt vassa analyser av samhällsfenomen och fantastiskt roligt, men ofta sätter man skrattet i halsen.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar