torsdag 19 januari 2012

Det mest förbjudna


Jag läste romanen Det mest förbjudna när den först kom ut på 1970-talet. Jag kom inte ihåg så mycket mer än alla upprörda röster runtomkring och tänkte mig att när man läser den idag så är den antagligen inte så provocerande. Men den kan nog fortfarande upplevas som ganska upprörande, upptäckte jag. Vissa kritiker har jämfört Det mest förbjudna med Ulf Lundells roman Jack, och menar att hans roman var det ingen som reagerade på, och att det sågs som skamligt när Thorvall skriver om en medelålders kvinnas sexuella relationer.

Romanen är bra skriven och handlar om en kvinna och hennes relation till modern och männen i hennes liv. Ångesten och rädslan hon kämpar med dövar hon genom att ha sex med den mest förbjudna mannen. Hon berättar också om hur dålig hon var som mamma och hur barnen ibland fick mamma henne. Vid ett tillfälle när hon mådde dåligt och tog med sig en man hem, köpte barnen nästa dag tårta till henne för att hon skulle bli glad och må bättre. När hon i själva verkat hade sårat barnen och det kanske var dom som behövde tröst……

Denna roman ska vi diskutera första gången vi ses i läsecirkeln. Det ska bli spännande att höra vad de andra tycker. Ämnet med föräldrar som sviker sina barn är ju aktuellt igen med Felicia Feldts roman Felicia försvann om sin uppväxt. Men Kerstin Thorvall har ändå varit ärlig med vilken dålig mamma hon kunde vara ibland.

Vi träffas i läsecirkeln den 31 januari kl 17.
Välkomna!

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar