tisdag 1 november 2011

Viktig bok om att äta kött


J. S Foers bok Äta djur är en av böckerna vi läser i Miljöläsecirkeln här på Guldhedens bibliotek.
Innan jag läste boken tänkte jag att huvudorsaken till att inte äta kött är dödandet av ett liv. Men efter den här boken inser man att så mycket annat spelar roll, som hur djuren lever sina liv i djurfabrikerna, och hur själva dödandet går till. Man kan ju också fråga sig hur nyttigt det är med kött som är antibiotikabehandlat och som kommer i kontakt med kolibakterier.

Foer visar hur fruktansvärt man behandlar djuren inom köttproduktionen,och det är upprörande att det är tillåtet att behandla vissa djur så illa. När det gäller våra husdjur så skyddas de av lagar men dessa köttdjur verkar inte ha några rättigheter alls.

Foer skildrar förhållandena i USA, men mycket av det hans skriver om förekommer även i Europa och i Sverige. Det är också skrämmande att det är så svårt för de bönder som vill driva sin djurhållning på ett etiskt försvarbart sätt, t.ex så försvinner de små slakterierna och bönderna är hänvisade till de stora fabrikerna där man inte alls bryr sig om djuren. Att J. S Foer skrev den här boken beror på att han ville undersöka vad det är han ger sin son att äta. Han ville ta reda på bakgrunden till köttet som finns i våra livsmedelsbutiker. Han strävar efter att hålla sig objektiv i boken och propagerar inte för att man ska sluta äta kött, han lämnar över ställningstagandet till läsaren.

Boken är väldigt intressant att läsa men bitvis så otäck att man får bita ihop för att kunna ta sig igenom vissa stycken. Men alla borde läsa den, för har vi inte ett visst ansvar för vad det är vi gör när vi köper det fabriksproducerade köttet på ICA eller Konsum?

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar