torsdag 24 november 2011

Intressant om mötet med Afrika i början av 1900-talet


Minnet av en smutsig ängel av Henning Mankell är en av böckerna i läsprojektet Guldheden läser. Här får vi möta huvudpersonen Hanna Lundmark, som föds i Norrlands inland men som genom olika omständigheter hamnar i Östafrika, i dåvarande Lourenco Marques, nuvarande Maputo. Romanen utspelar sig i början av 1900-talet och Hanna är 16 år när mamman säger till henne att hon måste lämna hemmet. Mamman har ytterligare två barn att ta hand om och pengarna räcker inte till att försörja också Hanna. Hanna får åka med köpmannen Forsman i hans släde till Sundsvall för att söka upp en släkting för att se om de kan hjälpa henne. Hon hittar inte dem men hamnar som kocka på ett av Forsmans fartyg som går till Australien.

Hanna träffar en man på båten och de gifter sig, men kort därefter dör mannen av tropisk feber och Hanna ärver lite pengar, men blir återigen ensam. När båten mellanlandar i dåvarande Portugisiska Östafrika bestämmer hon sig för att lämna fartyget. Hon tar in på vad hon tror vara ett hotell men som sedan visar sig vara en bordell.

Romanen handlar mycket om Hannas möte med Afrika, kolonialismen och upptäckten av de stora skillnaderna i samhället mellan svarta och vita. När Hanna kommer till Afrika hör hon plötsligt till överklassen genom att hon är vit och har pengar. Men Hannah finner sig dåligt tillrätta i sin nya roll. Hon försöker närma sig de svarta men de vill inte släppa henne nära, och de vita känner hon ingen samhörighet med, så hon hamnar mittemellan och hennes sällskap blir apan Carlos.

Minnet av en smutsig ängel är väldigt spännande och lättläst samtidigt som den tar upp samhälleliga och moraliska problem.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar