tisdag 22 november 2011

Den stora förnekelsen


Så är det dags för sista gången på miljöcirkeln som vi haft här på Guldhedens bibliotek under hösten.Den här gången ska vi prata om Anders Wijkmans och Johan Rockströms bok Den stora förnekelsen. Det är en bok som kräver en hel del av läsaren men som också ger mycket tillbaka om man lyckas ta sig igenom den.
Den är en röst om miljön som kommer från höger på den politiska skalan, Anders Wijkman har tidigare jobbar inom Moderaterna, Röda Korset, Naturskyddsföreningen och som representant för Kristdemokraterna i EU-parlamentet. Men han menar att miljö och klimatfrågorna är så viktiga att den gamla höger/vänsterskalan inte är viktig i samanhanget.

Boken handlar till stor del om varför inget händer när det gäller miljön, hur politikerna inte våga ta obekväma beslut och hur klimatförnekare arbetar med att sprida sina falska budskap om att klimathotet inte existerar.
Han menar att vi inte lyssnar på vad naturvetarna/forskarna kommer fram till. I själva verket behövs en mycket högre gräns än en minskning av koldioxidutsläppen med 2% för att stoppa upp den katastrofala utvecklingen. Man blir lite mörkrädd när man läser det här och man inser att det nog inte räcker att sopsortera och åka kommunalt. Det krävs i själva verket en radikal ändring av livsstil skriver Anders Wijkman, tillväxten kan inte fortsätta som den gör. Vi måste också hitta andra sätt att mäta välfärd än det gamla slitna BNP begreppet som inte tar hänsyn till miljön och livskvalitet.

Vi har egentligen byggt vårat samhälle på ”lösan grund”, och det är ohållbart i längden på många sätt, dels utsläppen, befolkningsökningen, konsumtionen och matproduktionen. Oljan är det som ligger till grund för tillväxten och när vi når "peak oil", när oljetillgångarna slutar ökar och istället planas ut, krävs en stor omställning av vårat samhälle, om vi inte då redan lever med naturkatastrofer som en ”naturlig” del i våra liv. Med andra ord, man inser att vi måste göra något nu.

Men finns det då någon hopp om förändring på den loja klimatpolitiken? Anders Wijkman slutar boken med att ta upp exempel på vad som faktiskt kan göras på en politisk nivå när det gäller klimat och miljö, fast nog verkar det lite hopplöst. Men jag kommer ändå att fortsätta diska ur mina mjölkpaket och handla ekologiskt, för jag tror att det spelar roll vad den lilla människan gör.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar