onsdag 28 september 2011

Sarahs nyckel


Sarahs nyckel handlar om en händelse under andra världskriget som jag inte hört talas om tidigare, händelsen är nog något som fransmännen känner skam över. 16 och 17 juli 1942 gör man en räd i Paris för att samla man ihop de med judiskt ursprung som bor i stan. 8000 interneras på Vel d´Hiv, som var en velodrom för inomhus cykeltävlingar. Man förde dit hela familjer, både barn och gamla. Där hölls de fångna under 5 dagar utan mat, vatten och toaletter för att sedan skickas vidare till utrotningslägren. Förhållandena på Velodromen var mardrömslika.

Sarahs nyckel med Kristin Scott Thomas i huvudrollen är ingen jättetung film trots att den tar upp tunga ämnen, kanske p.g.a. att den berättar historien i dåtid så att man får en viss distans till det som berättas. Men visst blir man oerhört berörd och man undrar hur människan kan förvandlas till en så grym varelse så att man utsätter andra för sådant lidande.

Filmen baserar sig på romanen med samma namn av Tatiana de Rosnay. Den gas ut i Frankrike 2006 och låg länge på bästsäljar i hela Europa och även i USA. Även filmen har fått fin kritik.

Filmen utspelar sig på två plan, dels nutiden där Julia ska skriva ett reportage om händelsen på Vel d´Hiv. På det andra planet får vi följa Sarah och hur hon hamnar i utrotningslägret och skiljs från sin familj.
När Julia gör research för sin artikel dras hon in i den judiska flickan Sarahs liv. Sarahs familj hör till de judar som deporterades, och för att rädda sin bror låser hon in honom i en garderob. Men hon får inget tillfälle att ge någon nyckeln så de kan släppa ut honom. Sarahs desperation växer när hon märker att hon kanske inte kan komma tillbaka.

Filmen är oerhört spännande med ett verkligt bra skådespeleri.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar