torsdag 29 september 2011

Fängslande om tiden runt förra sekelskiftet


Romanen Siri är en av de tre romanerna som ingår i läsprojektet Guldheden läser. Det är en fascinerande roman om kvinna som stred för att få syssla med sitt skådespeleri. Det är också en intressant inblick i en annan tid och i ett äktenskap. Även om man känner till i stora drag vad som hände mellan Siri och August så lyckas Lena Einhorn skapa en fängslande roman av händelserna. Skildringen bygger på en hel del research och också en del fria fantasier.

Romanen är skriven på två plan, ett där Siri Wrangel träffar August Strindberg och ett efter att de separerat och genomgår skilsmässa. När de träffas lever Siri i ett äktenskap med Carl som är kapten. De lever ett stilla familjeliv men känslorna mellan makarna har svalnat och Carl är t.o.m. otrogen med en ung kvinna. När August kommer in i deras liv umgås de en lång tid tillsammans alla tre, men Siri lockas av August frihet och löften om att han ska hjälpa henne så att hon kan förverkliga sina skådespelsdrömmar. Eftersom hon är gift med en adlig person accepteras det inte att vara skådespelerska. Hon skiljer sig från Carl, på den tiden något som omgivningen reagerar starkt på, och även de nära vännerna tar avstånd från Siri. Men för Siri är drömmen om teatern och kärleken för August så stark att hon inte viker sig.

Som vi nog alla vet blir inte livet med August lätt för Siri. Inkomsterna är osäkra och de flyttar runt i Europa medan Siri längtar till teatern och till Sverige, och till det kommer att August blir alltmer svartsjuk och krävande.
/Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar