måndag 22 augusti 2011

Gripande barndomsskildring


Underbarn av Roy Jacobsen översattes till svenska från norska i år. Vi fick ett exemplar som kulturstödsbok till biblioteket och jag blev nyfiken och lånade hem den. De första sidorna kändes lite tröga att ta sig igenom men när man väl kommit en bit in i romanen gick det knappt att lägga den ifrån sig. Det är en sådan bok som man kan längta till, att komma hem och lägga sig i soffan med Underbarn var en härlig upplevelse.

Det handlar om Finn som är 11 år och bor ensam med sin mamma. Det är Finn som berättar historien och perspektivet är konsekvent hans. Pappan har dött i en arbetsplatsolycka och mamman jobbar i skoaffär, de bor i ett bostadsrättsområde i Oslo och året är 1961. Man får följa dem i vardagen men plötsligt förändrar sig mamman och Finn förstår inte vad som händer. Det visar sig att han har en halvsyster. Pappan som efter skilsmässan med Finns mamma träffade en ny kvinna, fick en dotter med henne. Nu kan inte mamman längre ta hand om flickan och hon flyttar hem till Finn och hans mamma. Det är inledningen till ett händelserikt år….
Det är sällan som man läser en så gripande och övertygande barndomsskildring, så läs och låt er förflyttas till Oslo på 1960 talet.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar