torsdag 30 juni 2011

En upprörande dokumentär om matindustrin


Food, Inc. är en film som gör att man får sig en tankeställare. Den handlar om hur matproduktionen blir allt mer industrialiserad och hur storskaligheten tvingar in bönderna i ett beroende av de stora matjättarna. Konsekvensen blir att de inte längre kan välja vad och hur de producerar. För att få ut så mycket vinst som möjligt så ger man t.ex korna majs att äta istället för gräs vilket leder till att korna inte kan smälta maten, vilket sedan leder till en ökning av bakterier och ett enormt lidande för djuren.

Såklart finns det en del bilder från stora slakterier där djuren behandlas som livlösa ting utan känslor, men filmen försöker mest ge en förklaring av hur matproduktionen har kunnat blivit så avhumaniserad och utan någon som helst förståelse för djuren och även för konsumenterna som ska äta maten. P.g.a de stora slakterierna blir t.ex köttet utsatt för mer bakterier och måste tvättas i klor för att renas. Men trots det drabbas ibland konsumenterna av kolibakterier som kan ge dödliga sjukdomar.

Det finns bönder som inte vill ställa upp på detta sätt att producera men många är rädda och vågar inte ifrågasätta utan gör som de stora bolagen vill.
Filmen handlar om USA, men jag undrar om det inte är på väg åt samma håll här i Europa också.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar