torsdag 30 juni 2011

Easter parade av Richard Yates


Om ni tyckte om filmen Revolutionary road måste ni läsa Easter parade som är skriven av samma författare som filmen Revolutionary road baserar sig på.

Även i denna bok är huvudpersonerna olyckliga och får inte ihop sitt liv. Emily och Sarah växter upp med sin ensamstående mamma, för att få livet att te sig lite lättare tar mamman till alkoholen. Systrarna har väldigt lite kontakt med sin pappa men när Sarah får tandställning åker hon in till stan en gång i veckan och när hon träffar tandläkaren träffar hon sin pappa. Emily blir såklart svartsjuk på att Sarah får träffa pappan och inte hon. Den lilla familjen flyttar runt i småstäder runt New York. När mamman misslyckats på ett ställe flyttar de vidare till nästa i någon slags förhoppning om att det ska bli bättre.

De två systrarna är väldigt olika och hanterar livet och relationer på olika sätt. Sarah gifter sig tidigt och skaffar barn med sin drömprins medan Emily har flera olika män och satsar mer på sitt yrkesliv. När de blir äldre blir de alltmer lika sin mamma på olika sätt.

Easter parade är ingen särskilt glad bok men det är ett fascinerande och inkännande porträtt av de två systrarna och mamman. Det är samtidigt en skrämmande läsning om hur uppväxten påverkar barns liv och hur mönster hemifrån kan upprepas på ett destruktivt sätt.

Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar