torsdag 14 april 2011

Mindfulness i vardagen


I vår stressiga tillvaro med alldeles för mycket krav och måsten kan nog mindfulness vara en väg till att finna ett lugn i sig själv. Boken Mindfulness i vardagen av Ola Schenström blev en bra introduktion för mig. Med Mindfulness menas att vara närvarande i nuet istället för att tänka på allt vi ska göra sen, eller att tänka på det som varit. Detta sätt att tänka på flera saker samtidigt är energikrävande och leder till att vi lättare känner oss stressade.

Inom mindfulness menar man att det är vårt förhållande till våra egna tankar som i stor utsträckning är avgörande för hur vi mår, och man tränar på att acceptera verkligheten som den är. Man kan beskriva det som att man riktar uppmärksamheten utan att värdera det man uppmärksammar. T.ex när man äter så kan man tugga långsamt och känna efter vad maten smakar, när man promenerar kan man gå långsamt och titta sig omkring, nu på våren kan man se på det som växer och känna efter om det doftar något. Tanken är att man ska koncentrera sig på det man gör och inte låta tankarna fladdra iväg utan istället använda sina sinnen för att vara här och nu och upptäcka världen vi lever i.

Boken är uppdelad i ett teoriavsnitt och ett mer praktiskt inriktat med olika övningar. Till boken finns också en Cd-skiva med olika övningar bl.a meditation.
Maria

1 kommentar:

  1. Vill gärna börjam med M, den här boken verkar bra.

    SvaraRadera