torsdag 13 januari 2011

På andra sidan solen


Maria Ernestam väver samman två människors liv i olika delar av världen och i skilda tider till en stark relationsroman.

Violas familj har haft en slitsam period då mannen, Axel, varit sjuk. Nu har man lånat ett hus på Österlen för att fira påsk och samtidigt få rå om varandra i familjen. Det blir inte så idylliskt som man tänkt sig... Viola får anledning att undra över vad som är sant och verkligt i tillvaron och vem hennes man egentligen blivit. Vid besöken hos Axels mor som bor på ett vårdhem i närheten, träffar Viola en äldre kvinna som varit missionär i Kina. Kvinnan berättar om sitt liv och låter Viola läsa ett antal noveller hon skrivit. Novellerna blir en tillflykt för Viola och kanske är det ur den läsningen hon finner vägar för hur hon ska gå vidare i livet.

Det som är fängslande med den här boken är gestaltningen av Viola. Visst blir läsningen splittrad ibland när perspektivet växlar mellan grundberättelsen och de korta novellerna som återges i sin helhet. Och ibland känns handlingen inte helt trovärdig. Men det spelar mindre roll, man fångas ändå av texten och Violas inre liv, och drivs till att läsa vidare. / Britt-Marie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar